Ideale kwaliteitsmanager? Dan zijn dit handige eigenschappen…

Kwaliteitsmanagement is in veel organisaties een ‘stafaangelegenheid’. Een ondersteunende dienst, waar de interne audits worden gecoördineerd en het kwaliteitshandboek wordt bijgehouden.

Dat kan prima werken. Totdat er andere prioriteiten zijn: de organisatie heeft een belangrijk project, de moederorganisatie stelt eisen, klanten willen iets extra’s, alle aandacht gaat naar een nieuwe dienst. ‘Kwaliteit’ heeft minder aandacht en de kwaliteitsmanager wacht geduldig af tot er weer ruimte is aan de directietafel.

Kwaliteit is een moetje geworden

GeeDe ideale kwaliteitsmanagern aandacht voor kwaliteit, leidt ertoe dat processen niet meer beheerst verlopen, dat niet meer wordt (bij)gestuurd en dat het lerend vermogen van de organisatie stagneert. Kwaliteit is een ‘moetje’ geworden: omdat ISO of de auditor het verplicht, wordt iets gedaan.

Een belangrijke eigenschap voor de kwaliteitsmanager, is dat deze een ‘positie claimt’ in het management. Kwaliteit is geen stafaangelegenheid, maar een vast onderdeel van managementbesprekingen. Een uitwerking van deze eigenschap, en nog een aantal andere van de ‘ideale kwaliteitsmanager’, lees je in dit artikel, dat Sandra Henke schreef toen zij werkte bij een certificerende instantie.

EIK helpt je met jouw vraagstuk

Wil je graag eens sparren over de positie van de kwaliteitsmanager in jouw organisatie? Of kun je wel wat hulp gebruiken om ‘kwaliteit’ een andere invulling te geven in je organisatie? Dan is dit zeker een vraag die je met ons kunt bespreken. Dit is namelijk ‘wat wij doen’ en waar we in veel organisatie ervaring mee hebben opgedaan: het verbeteren van de kwaliteit van organisaties. Neem contact op, dan maken we een afspraak!

Contact

Waarom EIK Consultancy
  • Voor het verbeteren van bestaande kwaliteitssystemen 
  • Voor het verbeteren van de efficiency en effectiviteit van processen
  • Om daarmee het plezier op de werkvloer te vergroten

EIK Consultancy, een boost voor je organisatie

Contact met EIK

Goed geregeld